Vad vill du läsa mer om i Close-Up Magazine?

Black Metal
Progressive Metal
Death Metal

Se resultat


Artikelregister
Nyhetsregister
Artiklar
Recensioner
Korsord
Topp 40: 1991-2018
Kulturtips!

Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som vi på gillar. Exempelvis Filter, Ordfront, Vagabond och Sonic.
i samarbete med tidningsbutiken.se
2008-08-05
County Medical Examiners
Musik är alltid mer än bara musik, hur gärna vissa än vill påstå att det inte är så. Vad ett band heter, vilka kläder dess medlemmar bär, vad de säger i intervjuer och äter till frukost – allt påverkar vår uppfattning om musiken. Inte musiken i sig, men känslan man får av att lyssna på den. Och i slutändan är det alltid känslan som räknas.
Ett skolexempel på detta är County Medical Examiners. Vilken version av bandet skulle du helst lyssna på? Den som består av en ensam Carcass-nörd med en trummaskin och och väldigt mycket fritid?
Eller den som sägs bestå av tre riktiga (och lite tokiga) obducenter, varav den äldste är sextiotre bast och inte gillar goregrind, men är med i gänget för att han uppskattar avantgardistisk konst?
– Jag tror de flesta tvivlar på att vi är riktiga obducenter, förklarar mannen som kallar sig doktor Morton Fairbanks. Men det är inte det som är poängen. När jag först hörde Carcass på åttiotalet gick det rykten om att killarna var läkarstudenter, vilket gjorde bandet större och bättre i mina ögon. Att upptäcka sanningen medförde en viss besvikelse, för jag tror folk vill ha och behöver drömmar och föreställningar i sina liv och i sin musik.
Om County Medical Examiners kan fylla den funktionen är det allt som spelar någon roll. Färska ”Olidious operettas” (Relapse) låter som en minutiös obduktion av de två första Carcass-albumen ”Reek of putrefaction” (1988) och ”Symphonies of sickness” (1989). Frågan är: varför behöver man klona Carcass?
Doktorn förklarar:
– Till att börja med är Carcass mitt favoritband. Dessutom finns det så många där ute som influerats i större eller mindre utsträckning: General Surgery, Impaled, Exhumed… Engelsmännen uppfann en helt egen nisch inom goregrindgenren tack vare den medicinska inriktningen.
– För att svara på din fråga: det är en unik, organisk stil som var väldigt onehaglig i sitt tema. Folk kan uppenbarligen inte låta bli att lyssna och återskapa musiken själva.
County Medical Examiners är en avancerad hyllning som skriver nytt material i samma stil genom att byta riff, spela dem baklänges, analysera ”Symphonies of sickness” och ”Reek of putrefaction” och kombinera beståndsdelarna på nytt. Tillvägagångssättet är av det mer akademiska slaget.
– Det finns många sätt att emulera en stil och våra metoder kommer till stor del från studier av klassisk musik. Vi använder retrogradkomposition och inversion. Alltså tar man ett riff och vänder på tonerna. Eller så tar man samma toner fast baklänges. Man måste vara försiktig med notkvaliteten! Folk är inte medvetna om att hälften av Carcass personlighet ligger i de små tidsförskjutningar som används och den mindre harmoniska skalan som användes så mycket. Man kan leka med tonerna och timingen och förankra de nya påhitten i de gamla riffen som alla känner till och älskar. Det låter jobbigt att vara ett klonband.
Doktorn skrockar:
– Det svåraste med att vara ett klonband inte att klona, utan att släppa taget om sin egen personlighet. De flesta band vill lämna något av sig själva till eftervärlden och låter jaget komma ivägen för kloningen. För att helt anamma ett annat bands stil måste man radera sig själv. Det är svårt!
– Vissa skillnader finns dock mellan oss och originalet; om vi verkligen kunde vara Carcass skulle experimentet vara fullständigt. Vi beskyddar bara den gamla Carcass-stilen. Om bandet återförenades skulle jag kolla in dess shower. Musiken är rolig att lyssna på, det är nostalgiskt och påminner fans om hur bra de gamla albumen var. Och förhoppningsvis kanske County Medical Examiners kan få några fler att upptäcka Carcass.
Var går gränsen mellan det Carcass som är värt att bevara och det som uppenbarligen inte är det?
– Allt som Carcass har gjort är värt att bevara. Alla har sina favoritalbum och det beror på när man började lyssna på dödsmetal. Jag älskar varje album, utom kanske ”Swansong” (1996). ”Necroticism: descanting the insalubrious” (1991) är lite svagt och låter förvirrat. ”Symphonies of sickness” är det bästa, en perfekt bro mellan sunkigheten på ”Reek of putrefaction” och stilen på deras senare. Jag skulle gärna se andra band bevara de senare albumen. County Medical Examiners bevarar de två första. Det behövs alltid fler klonband!
En fundering: om man nu, som doktorn påpekar, medvetet gör vissa små förändringar av konceptet under kloningens gång, betyder inte det att man våldför sig på arvet som ska föras vidare? County Medical Examiners texter skiljer sig en del från Carcass, då de inte är lika slafsiga utan mer kliniska och verklighetsnära.
– Oj, det har jag inte tänkt på. Vi ville göra det mer realistiskt och verklighetsnära, och inte skriva om hur man gör stygga saker med kroppar i bårhuset. Lite mer Discovery Channel, så att säga. Vi gick igenom de gamla texterna och gjorde en lista på vilka ord som var populärast. Sen försökte vi sätta in dem i texterna för att komma närmare originalet. En liten krydda! Ja, jag inser att det betyder att vi inte blivit kvitt det där egot, men vi kommer dit om någon skiva eller två.
Vilket är Carcass favoritord?
– Jag kan inte svara exakt, men de var väldigt förtjusta i ord som har att göra med var som kommer ut ur kroppar. ”Pustulent”, ”purulence”… jag tror det har att göra med hur orden låter. Det är många onomatopoetiska (ljudhärmande) ord i texterna. Vi har kortat våra egna texter, de hade en tendens att svälla ut över alla breddar tidigare.
Ibland får jag känslan av att man måste ha hjälp av en talpedagog för att kunna sjunga goregrindtexter.
– Det hade varit fantastiskt att ha en stämbandspatolog på nästa album, frustar Morton Fairbanks. Allt för att komma så nära originalet som möjligt. Jack (Putnam, påstådd trummis) försöker härma Ken Owens trummande. Vi har tagit tid med en stoppklocka och mätt andelen rideblastbeats kontra hihatblastbeats – allt för att komma så nära originalet som möjligt.
Om County Medical Examiners fungerar som ett museum? Huvudet på spiken!
Jonn Jeppsson


Geezer Butler
Läs mer 2010-05-21
Tungt doomsnack med Trouble
Läs mer 2008-08-05
Danish Metal Awards 2007
Läs mer 2008-07-21