Vad vill du läsa mer om i Close-Up Magazine?

Black Metal
Progressive Metal
Death Metal

Se resultat


Artikelregister
Nyhetsregister
Artiklar
Recensioner
Korsord
Topp 40: 1991-2018
Kulturtips!

Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som vi på gillar. Exempelvis Filter, Ordfront, Vagabond och Sonic.
i samarbete med tidningsbutiken.se
2010-05-21
Geezer Butler
Geezer Butler, knappt fyrtio timmar före beskedet.
– Jag ska över till honom nu i kväll. Sedan han inledde cellgiftsbehandlingen har jag vakat över honom dagligen. Jag försöker att inte vara i vägen, det är många som vill besöka honom. Han behöver verkligen sin vila.
Hur hanterar man en sådan situation, och kanske ännu viktigare: sina egna känslor?
– Det är förfärligt. Jag kan inte begripa att det som händer faktiskt är på riktigt. Som det är nu kan jag inte fortsätta med mitt liv. Allt som upptar mina tankar är han, och det gäller för alla i bandet. Vi var ute på vägarna tillsammans för bara några månader sedan och då var alla pigga och krya. Nu verkar det som att han är så gott som färdig.
Menar du att det inte finns några ljuspunkter alls?
– Nej… nej.
Och knappt fyrtio timmar senare, 7.45 på morgonen den 16 maj lokal tid, slocknade den sista strimman hopp. Ronnie James Dio, sextiosju år, var död. Magcancern hade stormat den sista försvarslinjen och tvingat hårdrockens kanske tappraste soldat att kapitulera. Det var en kamp mellan gott och ont som tyvärr inte fick något lyckligt slut. När tumören upptäcktes i november förra året utmanade sångaren: ”Cancer, jag kommer att sparka skiten ur dig.” Självklart trodde man honom då. Mest kanske för att det inte gick att föreställa sig en värld utan Dio. Så när Geezer Butler mer eller mindre började läsa upp sin kollegas dödsdom över telefon den där fredagen i maj lyssnade jag bara till hälften.
Fyrtio timmar senare kom gryningen igen. Men inte ljuset. Världen var klädd i sorgdräkt.
Så här efteråt inser jag hur fel min fråga om framtidsplaner var där och då. Basisten svarade i alla fall, sa att han kanske gör en ny skiva med soloprojektet GZR. Att det också vore kul att sätta samman ett Black Sabbath-retrospektiv med Tony Iommi. Eller att göra allvar av planerna att nedteckna sina memoarer.
– För mig är det inte avgörande om de blir publicerade eller inte, förklarade han. Jag vill bara få ned mitt liv på papper, om inte annat för mina barnbarns skull. I och med att Ozzys självbiografi (”I am Ozzy”) fick ett så starkt genomslag har bokförläggare uppvaktat mig och försökt lägga beslag på rättigheterna till min livshistoria. Om slutresultatet blir tillräckligt bra är det fullt möjligt att jag förhandlar om att få den utgiven också.
Det låter som du redan påbörjat arbetet.
– Jag har påbörjat arbetet sisådär tolv gånger, skrattade han torrt. Efter ungefär tre paragrafer tappar jag oftast intresset. Det är ett så stort företag att man måste viga sig helt och fullt till det. Som musiker är jag van att sätta mig ned med en gitarr och skriva låtar, inte att arbeta vid ett skrivbord. Huset är fullt med små anteckningar jag gjort under årens lopp, så nu gäller det bara för mig att komma till skott och få det gjort.
Fotnot: Eagle Vision, bolaget bakom dokumentärserien ”Classic albums”, uppmärksammar att Black Sabbaths mästerverk ”Paranoid” fyller fyrtio år och berättar därför genom intervjuer historien bakom dess uppkomst. Resultatet släpps på dvd den 28 juni.
David Noaksson

County Medical Examiners
Läs mer 2008-08-05
Tungt doomsnack med Trouble
Läs mer 2008-08-05
Danish Metal Awards 2007
Läs mer 2008-07-21